Managerul Spitalului „Dr. Victor Babeş”, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat marți, la Digi24, că patru români care au fost în vacanță în Zanzibar în ultima lună s-au întors cu forme severe de malarie pentru că au primit „informații contradictorii” de la agențiile de turism despre măsurile de prevenție și „habar nu aveau” cum trebuia să se ferească de boala infecțioasă.
„În România, malaria a fost eradicată din anii ’60. Cazurile de acum sunt doar de import. Pe noi ne-a îngrijorat frecvența acestor cazuri foarte grave, toți patru turiști români care au călătorit în Zanzibar în ultima lună. În afara faptului că s-au prezentat cu forme grave de boală, ei din păcate au primit informații contradictorii de la agențiile de turism cu care au călătorit, spunându-le că nu au nevoie de profilaxie. La întoarcerea în țară, prezentarea lor la medic a fost tardivă față de debutul simptomatologiei. Unul dintre turiști este la terapie intensivă, al doilea are 48 de ore de internare, ceilalți doi au fost externați în bună stare. Toți ne-au spus că nu au avut habar de profilaxie”, a declarat medicul infecționist.
Simptomele
Simin Aysel Florescu a declarat că după revenirea dintr-o vacanță exotică în străinătate, dacă se instalează simptome precum febră sau frison, turiștii trebuie să consulte de urgență un medic sau să meargă la spital, unde să specifice foarte clar că s-au întors dintr-o vacanță în străinătate pentru a putea fi verificate eventuale boli de import.
Malaria este o boală infecţioasă, întâlnită cu precădere în zone tropicale şi subtropicale. Este maladia cu răspândirea cea mai largă de pe glob. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate duce la deces, potrivit cdt-babes.ro.
Boala este determinată de un grup de protozoare-parazit numite „Plasmodium”. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.
Formele mai severe de malarie se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, arată site-ul cdt-babes.ro.