Numărul startup-urilor românești a ajuns la 2.500, iar unicornii românești sunt UiPath și MultiversX
Ecosistemul startup-urilor din România se află pe o traiectorie de creștere care se datorează unei combinații de factori, cum ar fi promovarea sporită, apariția de noi surse de capital, existența unui număr mare de talente specializate și o comunitate care oferă susținere. Întrucât acest ecosistem continuă să se dezvolte, România poate deveni un jucător de marcă în arena globală a start-up-urilor, oferind un teren fertil pentru inovare și spiritul antreprenorial, după cum estimează biroul pentru afaceri economice și comerciale al Ambasadei Greciei la București într-un studiu special, relatează Oikonomikos Tachydromos citat de Rador Radio România.
Potrivit unui sondaj realizat recent de compania „The Recursive”, ecosistemul startup-urilor românești din ultimii ani s-a dezvoltat semnificativ, atrăgând atenția investitorilor, a talentelor specializate și a companiilor globale și ocupând treptat și fără mult tam-tam o poziție importantă ca hub de inovare și antreprenoriat mai ales în regiunea Europei Centrale și de Est.
În 2023, numărul startup-urilor românești a ajuns la 2.500, activând în diverse sectoare, de la educație și îngrijire medicală până la fintech. Finanțarea startup-urilor a ajuns la aproximativ 90 de milioane de euro, înregistrând o ușoară scădere față de 2022, când startup-urile au atras în total 101,7 milioane de euro, conform raportului „How to Web” Romanian Venture Report. Cu toate acestea, companii precum FlowX, Digitail, Creatopy) și Druid AI au obținut runde remarcabile de finanțare.
În ceea ce privește peisajul investițional, 13 fonduri VC, 5 Angel Investors și alți factori au dominat piața. Cele mai importante VC sunt: Early Game Ventures https://earlygame.vc/, SeedBlink https://seedblink.com/ , Sparking Capital https://www.sparkingcapital.com/ , Roca X https://rocax.ro /, GapMinder VC https://gapminder.vc/ și Underline Ventures https://underline.vc/ , care oferă fondatorilor capital, experiență și îndrumare.
Printre grupurile Angel Investors se numără: T.A.N./Transylvania Angels Network https://taninvest.ro , Growceanu https://growceanu.com/ , TechAngels https://techangels.ro/ , Bravva https://bravva.ro / și WIT Angels Club https://witangels.club/. Printre celelalte organizații menționate se numără: TVP Family Office, https://www.octavianpatrascu.com/en/about-me/, Hellen’s Rock https://www.hellensrock.com/ și Talpes Family.
Talent tehnologic
În ceea ce privește talentul tehnologic și forța de muncă, astăzi există 180.000 de profesioniști IT. Construirea unui startup de succes necesită forță de muncă specializată, iar România poate oferi așa ceva. Dispunând de un ”rezervor” de 180.000 de persoane foarte talentate, în special în tehnologie și inginerie, țara este un loc bun de pornire. Cu cinci universități tehnice de top (Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca), competențe matematice puternice și cu 99% dintre studenți studiind una sau mai multe limbi străine, startup-urile pot găsi echipa potrivită. Creșterea popularității muncii de la distanță în timpul pandemiei de COVID-19 le permite fondatorilor să angajeze colegi calificați dincolo de granițele orașului sau țării.
Inițiativele
Inițiativele și susținerea ecosistemului vizează 13 incubatoare și 3 reuniuni majore. Participanții din sectorul startup-urilor din România recunosc importanța cultivării unui mediu favorabil pentru startup-uri, punând bazele unor inițiative care promovează colaborarea și conștientizarea. Incubatoare și acceleratoare precum Techcelerator https://techcelerator.co/, Innov-X https://www.innovx.eu/ , MyIDEA https://myidea.ro/ , Lansare https://launchaccelerator.co/ și RubikHub https://rubikhub.ro/ , precum și conferințe precum How to Web https://www.howtoweb.co/, Techsylvania https://techsylvania.com/, RoStartup https://rostartup.com/, pun în legătură oficiali guvernamentali, investitori din întreaga regiune a Europei Centrale și de Est, antreprenori talentați și alți jucători cheie pentru a lua decizii colective și a promova dezvoltarea ecosistemului startup-urilor.
Povești de succes
Poveștile de succes se referă la UiPath și MultiversX (fostă Elrond) care sunt, de altfel, și unicornii românești. Orice ecosistem în ascensiune are povești de succes, iar România nu face excepție. Promovarea realizărilor startup-urilor care au câștigat recunoaștere internațională nu numai că inspiră alți potențiali antreprenori, dar evidențiază și potențialul scenei start-up-urilor din România. Companii precum UiPath (cu un IPO la NYSE), MultiversX (fostă Elrond, cu o evaluare de 1 miliard de dolari în doar 3 ani), Bitdefender (cu o finanțare totală de 190 de milioane de dolari), FintechOS (cu o finanțare totală de 100 de milioane de dolari) și alte companii remarcabile nu numai că au atras investiții semnificative, ci au devenit și pionieri la nivel global, punând România pe harta startup-urilor.
De notat că în 2023, România a pierdut 3 locuri în Indexul Global al Ecosistemului Startup-urilor/ Global Startup Ecosystem Index, clasându-se în prezent pe locul 8 în Europa de Est și pe locul 42 la nivel mondial. Potrivit aceluiași index, cel mai important oraș pentru ecosistemul startup-urilor din România este capitala București, care se află pe locul 8 în Europa de Est și pe locul 110 la nivel global, urmată de Cluj Napoca, care se află pe locul 24 în Europa de Est și pe locul 350 la nivel mondial, și de Timisoara, care se află pe locul 43 în Europa de Est și pe locul 606 la nivel mondial.