O grupare militantă irakiană, suspectată că s-ar afla în spatele atacului cu dronă de duminică din Iordania, în urma căruia au fost ucişi trei soldaţi americani, afirmă că a suspendat operaţiunile împotriva SUA, transmite BBC, informează News.ro.
Kataib Hezbollah, grupul aliat cu Iranul care şi-a asumat duminică creditul pentru atac, a declarat că decizia a fost luată „pentru a preveni stânjenirea guvernului irakian”.
Preşedintele Joe Biden a anunţat că a decis cum să răspundă atacului, dar nu a precizat care va fi mişcarea SUA.
Statele Unite au lăsat să se înţeleagă că ar putea răspunde armat, care ar putea veni în mai multe valuri.
„În timp ce anunţăm suspendarea operaţiunilor militare şi de securitate împotriva forţelor de ocupaţie – pentru a preveni stânjenirea guvernului irakian – vom continua să ne apărăm poporul din Gaza în alte moduri”, a declarat, marţi, secretarul general al Kataib Hezbollah, Abu Hussein al-Hamidawi.
Cei trei soldaţi americani au fost ucişi de-a lungul graniţei iordano-siriene de o dronă care ar fi fost fabricată în Iran, potrivit CBS News, partenerul american al BBC.
Alţi zeci de soldaţi au fost răniţi în atacul asupra Turnului 22.
SUA dau vina pe Iran
SUA au dat vina pe grupurile susţinute de Iran şi nu au stabilit încă în mod concludent că în spatele atacului se află Kataib Hezbollah.
Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului a declarat că acesta purta „urmele” grupului militant.
„Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, reporterilor după ce grupul a anunţat că a încetat atacurile împotriva SUA.
„Vor exista consecinţe”, a adăugat el.
Între timp, SUA iau măsuri pentru a consolida securitatea la Turnul 22, unde sunt staţionaţi aproximativ 350 de soldaţi americani în cadrul unei misiuni axate pe înfrângerea grupării Stat Islamic.
Un oficial american a declarat marţi pentru CBS News că la bază sunt trimise apărări aeriene suplimentare, inclusiv un sistem conceput pentru a intercepta dronele.
„Cu siguranţă, toate căile de responsabilitate duc înapoi la Iran”, a declarat preşedintele Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, Mike Turner, pentru BBC News, făcând, de asemenea, legătura între această ţară şi atacurile Houthi împotriva navelor din Marea Roşie.
„Acest lucru trebuie să fie răspuns într-un mod în care să înţeleagă că nu vom continua să jucăm în defensivă”, a spus el.
El a adăugat că reacţia SUA va forţa Iranul să „înţeleagă că acesta este un conflict care va ajunge la uşa lor”.
Joe Biden cântăreşte în prezent o serie de opţiuni de represalii, inclusiv lovituri asupra bazelor şi comandanţilor miliţiilor aliate Iranului.
SUA ar putea, de asemenea, să vizeze comandanţi de rang înalt ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice al Iranului din Irak sau Siria.
Este, de asemenea, posibil ca SUA să atace în interiorul graniţelor Iranului, o acţiune considerată cea mai mare escaladare posibilă pe care ar putea-o face Joe Biden.
În ultimele luni, mai multe baze americane din Orientul Mijlociu au fost atacate de miliţii antrenate, finanţate şi echipate de Iran.
Este pentru prima dată când un atac a ucis trupe americane în regiune de la începutul războiului din Gaza, declanşat de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
Au mai avut loc şi alte atacuri asupra bazelor americane din regiune, dar înainte de duminică nu au existat victime.
Oficialii au declarat că locaţiile americane din Irak şi Siria au fost atacate de cel puţin 165 de ori începând cu 17 octombrie.
Luna trecută, SUA au efectuat lovituri aeriene împotriva unor grupuri afiliate Iranului după ce trei membri ai armatei americane au fost răniţi, dintre care unul în stare critică, într-un atac cu drone asupra unei baze din nordul Irakului.
La începutul lunii ianuarie, un atac de represalii al SUA în Bagdad a ucis un lider de miliţie acuzat că se află în spatele atacurilor asupra personalului american.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat săptămâna trecută că loviturile asupra a trei instalaţii aparţinând miliţiei Kataib Hezbollah din Irak şi altor grupuri au fost „un răspuns direct la o serie de atacuri escaladate” împotriva SUA şi a altor forţe internaţionale din Irak şi Siria.