O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de Revelion va fi adorată de toți musafirii care iubesc fructele de mare. Prin famblarea lor cu coniacul, creveții devin gustoși și au o aromă deosebită.
Ingrediente:
- -creveți decorticați și prefierți
- -ulei de măsline
- -usturoi
- -coniac
- -lămâie
- -pătrunjel verde
- -sare și piper
- -fulgi de chili (optional)
Mod de preparare:
Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).
Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie. Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie, aplecați ușor tigaia astfel încât să ia foc alcoolul, și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.
Aveți grijă să nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac. La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt. Se servesc cu baghetă franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente. Puteți încerca și o salată de creveți!
Salată de creveți cu avocado
Ingrediente:
- 400 g – creveți proaspeți cu cap și carapace
- 100 g – rucola
- 10-15 frunze de spanac
- 15 g – migdale
- 1 linguriță – oregano uscat
- 1 linguriță – usturoi uscat
- ½ linguriță – ardei chili afumat
- 1/2 linguriță – sare
- 2 avocado
- 1 roșie
- 1 lingură – ulei de măsline
- Sucul de la ¼ de la o portocală
Ingrediente pentru sos:
- 30 ml – ulei de măsline
- Sucul de la ½ lămâie
- Sare și piper
Mod de preparare:
- Curăță creveții de cap, carapace și intestin.
- Apoi taie felii subțiri de migdale.
- Pune migdalele pe o tigaie și prăjește-le 2 minute amestecând permanent.
- Apoi ia o altă tigaie, încinge-o la foc mare, toarnă în ea ulei, adaugă creveții, usturoiul uscat, oregano, chili, sare după gust, scurge sucul de la ¼ de portocală și prăjește creveții 2-3 minute amestecând din când în când. Scoate creveții pe o farfurie și lasă-i să se răcească.
- Între timp pregătește sosul: într-un borcan mic toarnă uleiul, scurge sucul de la ½ de lămâie, condimentează cu sare și piper, pune capacul și scutură borcanul câteva secunde până sosul devine de o culoare mai deschisă și mai dens.
- Taie avocado și roșia cubulețe.
- Asamblează salata: ia un platou încăpător, aranjează pe toată suprafața rucola, spanac, cubulețele de roșii și avocado, creveții și presară cu fulgi de migdale. La sfârșit toarnă sosul pregătit mai devreme.
SURSA FOTO: Social Media