Dacă ești unul dintre fanii chifteluțelor suedeze de la Ikea, atunci vei fi fericit să afli că le poți face chiar tu singur acasă, cu câteva ingrediente.
Chifteluțele suedeze se bazează, de fapt, pe o rețetă pe care regele Charles al XII-lea al Suediei a adus-o din Turcia la începutul secolului 18. Chiftelele au la bază un amestec din carne tocată de vită și de porc, usturoi, ceapă, ou, lapte și pesmet, în timp ce sosul conține ulei, unt, făină, smântână, sos de soia, muștar de Dijon și un amestec de supă de carne de vită și de legume.
Ingrediente pentru chiftele:
- O jumătate kilogram carne vită tocată
- 250 g carne de porc tocată
- O ceapă tocată mărunt
- Un cățel de usturoi – tocat
- 4 linguri pesmet panko
- 1 ou
- 5 linguri (75 ml) lapte gras
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță piper negru
- ¼ linguriță piper alb
- ¼ linguriță ienibahar
- 2 linguri ulei vegetal sau de măsline
Ingrediente pentru sos:
- 3 linguri de unt nesărat
- 3 linguri de făină
- 180 ml (¾ cană) supă de vită
- 120 ml (½ cană) supă de legume
- 120 ml (½ cană) smântână
- 2 linguri de sos de soia
- O linguriță sos Worcestershire
- O lingură muștar de Dijon
- ¼ linguriță sare
- Pătrunjel proaspăt tocat mărunt
Ingrediente pentru garnitură:
- Piure de cartofi
- Dulceață sau jeleu de coacăze
- Legume verzi – broccoli sau fasole verde
Mod de preparare:
Puneți carnea tocată de vită, carnea de porc, ceapa tăiată cubulețe, usturoiul, pesmetul, oul, laptele, sarea, piperul negru, piperul alb și ienibaharul într-un castron. Amestecați compoziția cu mâna și formați 18-22 de chiftele, apoi puneți uleiul la încins într-o tigaie, la foc mediu.
Adăugați jumătate din cantitatea de chifteluțe în tigaie și prăjiți-le, întorcându-le din când în când, până se rumenesc peste tot. Apoi transferați-le în tava pe care o băgați la cuptor, la foc mic (150C/300F), nu mai mult de 5 sau 6 minute.
Adăugați untul în tigaia în care ați prăjit chiftelele. Reduceți focul la mediu, iar după ce se topește untul adăugați făina și amestecați-o până se formează o pastă groasă. Adăugați supa de vită puțin câte puțin, în timp ce amestecați cu telul, până când se combină complet cu amestecul de unt și făină și nu rămân cocoloașe.
Apoi se pun supa de legume, smântâna, sosul de soia, sosul Worcestershire, muștarul și sarea și se amestecă. Puneți chiftelele înapoi în tigaie împreună cu sosul din tavă. Amestecați bine pentru a acoperi chifteluțele cu sos și gătiți-le încă 3-4 minute, apoi le puteți servi. În mod tradițional, chifteluțele suedeze se servesc alături de piure, cu o porție zdravănă de sos cremos și cu câteva linguri de dulceață acrișoară.
SURSA FOTO: Social Media