Noul șef al Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiţă Vlad, susține că românii trebuie să fie îngrijorați și să se pregătească de război, pentru că Rusia nu se va opri în Ucraina dacă va câștiga. Zilele trecute, premierul Ciolacu transmite un mesaj total opus.
„Populația din România, la fel ca întreaga populație din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca și militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici.
Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi R. Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației”, a declarat generalul Gheorghiță Vlad într-un interviu pentru Europa Liberă.
Marcel Ciolacu: Nu este cazul să ne pregătim de război
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat vineri la Baia Mare că „nu este cazul să ne pregătim de război”, precizare făcută în contextul unor declaraţii lansate în Marea Britanie despre posibilitatea producerii unui război în Europa generat de Rusia.
„Nu este cazul să ne pregătim de război”, a spus Marcel Ciolacu într-un răspuns scurt la întrebările adresate de jurnalişti despre reacţia României în acest context.
Omologul britanic al generalului Vlad avertizează
Miercurea trecută, şeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a făcut apel la „antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor” în faţa riscurilor de conflict, citând ca exemplu măsurile luate de o serie de ţări europene pentru a se consolida în faţa „ameninţării ruse”, relatează France Presse.
Generalul Patrick Sanders consideră că este „esenţial şi nu doar de dorit” să fie luate „măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie”.
„Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune”, a subliniat el. „Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă”, a declarat generalul britanic.
Remarcile generalului britanic se adaugă celor făcute recent de președintele Comitetului Militar NATO, amiralul olandez Rob Bauer
„Avem nevoie de actori publici și privați să își schimbe mentalitatea pentru a trece de la o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil și concentrat pe eficiență la o eră în care orice se poate întâmpla orice în orice moment”, a declarat acesta.
În Suedia, de asemenea, se vorbește despre pregătirea populației civile pentru un posibil război.
„Intenția mea principală nu este să sperii, ci mai degrabă să conștientizăm situația. Caut să deschid o ușă, adesea blocată și aglomerată de cerințele și provocările vieții de zi cu zi. O ușă pe care mulți suedezi probabil au ținut-o închisă toată viața. O ușă către un spațiu în care ne confruntăm cu o întrebare importantă: ce vei face dacă izbucnește războiul?”, a declarat Carl-Oskar Bohlin, ministrul suedez al Apărării.
Și ministrul german al Apărării a lansat avertismente
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat încă o dată împotriva riscului de război, repetând de câteva săptămâni că, deși un atac rusesc nu pare probabil „deocamdată”, ar putea fi în câțiva ani.
„Trebuie să ne obișnuim din nou cu ideea că ar putea exista o amenințare de război în Europa” și asta „înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru război, că trebuie să fim capabili să ne apărăm și să pregătim Bundeswehr și societatea pentru acesta, a subliniat Pistorius.
„Experții noștri se așteaptă ca, în cinci până la opt ani, să existe o perioadă în care acest lucru poate deveni posibil”, a spus el.
„De asemenea, trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a insistat el.