În 2023, volumul total de gaze transportate în Ucraina (în principal pentru depozitare) prin frontierele sale vestice se va ridica la peste 4,3 miliarde de metri cubi (mld. mc), a anunțat vineri (26 ianuarie), prin intermediul LinkedIn, Dymtro Lyppa, CEO al Gas Transmission System Operator of Ukraine (GTSOU), scrie ceenergynews.com.
„Ne îndreptăm rapid spre integrarea completă a sistemului nostru cu sistemele adiacente ale țărilor UE”, a declarat directorul general al GTSOU. „[…] Direcția dinspre România spre Ucraina merită o atenție separată, deoarece în 2023 am reușit să transportăm 550 mmc [milioane de metri cubi] aici. Anterior, gazul fusese transportat pe această rută în sens invers, de la nord la sud.”
„Factorul cheie care îi reține pe partenerii noștri în prezent sunt riscurile militare. Răspunsul nostru la aceasta este de a efectua teste de stres cu implicarea unor experți tehnici independenți pentru a demonstra fiabilitatea și rezistența sistemului nostru”, a adăugat dl Lyppa.
După cum a menționat dl Lyppa, în iulie 2023 a fost efectuat un test de stres, care a dus la o creștere a volumelor de transport dinspre vest, a spus el.
„În primul rând, ne-am concentrat pe utilizarea eficientă a gazelor naturale în cadrul sistemului”, a scris dl Lyppa despre rezultatele GTSOU în 2023. În 2023, operatorul ucrainean de gaze naturale a redus consumul de combustibil și tehnologic cu 1/3 față de 2022, în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro.
„În al doilea rând, stațiile de comprimare (dintre care avem peste 80). Sarcina cheie a anului 2023 a fost determinarea configurației optime a sistemului, acum suntem gata să economisim până la 25 de milioane de euro aici, legislația respectivă este în așteptare în Verkhovna Rada”, a continuat dl Lyppa.
„În cele din urmă, am revoluționat abordarea privind întreținerea stațiilor de distribuție a gazelor (avem ~1.400 de stații)”, a subliniat directorul general. În locul controalelor staționare 24/7 efectuate de operatorii de la fața locului, GTSOU introduce un mod de întreținere mobil, conform căruia o echipă calificată vizitează și asigură întreținerea echipamentelor la mai multe instalații situate pe un traseu desemnat, pe parcursul unei săptămâni.
„Achizițiile sunt domeniul în care ne mândrim în mod deosebit. Fiind unul dintre cei mai activi participanți la platforma Prozorro, GTSOU a economisit aproximativ 7 % din fondurile alocate pentru achiziții în comparație cu costul preconizat în 2023”, a adăugat dl Lyppa.